Confectiemaat betekenis

Bereken je confectiemaat op Wehkamp.nl:1. Kies een kledingstuk
2. Klik op ‘welke maat past bij mij?’
3. Bepaal jouw ideale confectiemaat met je eigen gegevens

Veel mensen hebben het over confectiematen, maar wat is een confectiemaat precies? Deze maatvoering wordt ook wel ‘prêt-à-porter’ genoemd, is en naam voor kleding en schoenen die in standaard maten verkocht worden. Deze worden in afgemaakte staat verkocht in tegenstelling tot op maat gemaakte kleding, ook wel maatkleding genoemd. Wat ook afgeleid kan worden van de betekenis is dat de kledingstukken gemaakt worden in massaproductie waardoor de prijs van de kledingstukken vaak lager is dan bij op maat gemaakte kleding.

Betekenis Confectiemaat

De betekenis van confectiematen gaat niet alleen over kleding maar ook over schoenen die door middel van massa productie gemaakt worden. Deze confectiekleding wordt verdeeld in verschillende afmetingen ook wel maatgroepen genoemd.

 

De betekenis hiervan is dat de maatvoering van kleding vanaf de maat ‘small’ naar de maat ‘extra extra extra large’ gaat. Bepaalde merken hebben speciale grote maten. Daarbij gaat de maatvoering nog een aantal stappen omhoog. Wanneer men het over deze kledingmaten ‘small’, ‘medium’, ‘large’ etc. heeft dan spreekt men van confectiematen.

Wat is een confectiemaat?

De afmeting van een bepaald kledingstuk wordt aangegeven met een maat. Dit kan een lengtemaat of breedtemaat zijn, maar uiteraard ook een confectiemaat. In Nederland worden deze maten bij verschillende winkels verkocht. Omdat deze maatvoering vaak met grotere stappen omhoog of omlaag gaat, is het innemen of vermaken van kleding soms niet te voorkomen.  Niet elke man of vrouw die kleding maat M heeft bezit namelijk het zelfde soort lichaam. Hierdoor kan het zijn dat de pasvorm van een confectiemaat niet altijd goed is. Zo kan er verschil zitten in de gewenste lengte of breedte van de kleding. De betekenis van een confectiemaat heeft dus verder geen betrekking op de garantie van de standaard kledingmaten met dezelfde afmetingen. Kledingmerken zijn hieraan niet verbonden.

ls uitgangsmaat voor een op maat gemaakt product wordt deze maatvoering ook vaak gebruikt. Zo kun je aangeven wat je maat is en op basis daarvan een op maat gemaakt kleding stuk laten ontwerpen. Tegenwoordig worden steeds meer broeken geleverd met één of twee lengtematen. Een voordeel voor de winkelier omdat deze minder verschillende lengtes hoeft in te kopen, en voor de klant, omdat de lengte altijd aanwezig is. Het op maat maken van de lengte is vaak binnen een half uur al geregeld. Heb jij de tijd om even een lekker bakje koffie te drinken.

 

Confectiemaat tabel

NL Confectiemaat
32 XS
34 XS
36 S
38 S
40 M
42 M
44 L
46 XL
48 XXL
50 XXL
52 XXXL

Last updated: woensdag, 2 augustus 2017